Aankomend Symposium

13e Nederlandse symposium voor Hout- en Meubelrestauratie georganiseerd door Stichting Ebenist

Van Billy tot buikkabinet:
Het bergmeubel in al haar facetten

Call for papers

Symposium april 2023

Het 13e Nederlandse symposium voor hout- en meubelrestauratie zal dit jaar gewijd worden aan één van de meest voorkomende meubeltypen: het kabinet. Een veelzijdig onderwerp met talrijke interessante (verborgen) invalshoeken. 
De kist- en schrijnwerker staan aan de wieg van de Westerse meubelgeschiedenis. Een kast confronteert zowel de restaurator als de meubelmaker met vrijwel alle aspecten van het vak. Niet voor niets vormde een (miniatuur) bergmeubel eeuwenlang de meesterproef van het Sint-Jozefgilde. Kabinetten zijn pronkstukken, praktisch en/of noodzakelijk, en niet weg te denken uit interieurs. Ook in onze taal en ons politieke leven worden we dagelijks met kabinetten, kisten en kasten geconfronteerd; kortom, het bergmeubel is overal aanwezig.

Kabinetten zijn zo rijk en divers als de meubelgeschiedenis: modern, klassiek, van massief hout of gefineerd, gebombeerd of strak, voorzien van inlegwerk of Boulle-marqueterie. Ook wat betreft de afwerking zijn de mogelijkheden en bijbehorende restauratieproblemen legio. Bijzonder aan kabinetten en kasten is ook de combinatie met beslag, interieurs, spiegels, inlegwerk of textiele onderdelen zoals (plissé-)gordijnen. Tenslotte is vanwege het gebruik, de restauratie van kabinetten behalve esthetisch vaak ook functioneel, waardoor ook ethische vraagstukken aan bod komen.

Van simpel gebruiksvoorwerp tot luxe pronkstuk, van poppenhuis-formaat of miniatuur tot ameublement, van IKEA-Billy tot Doomer-kabinet, van kolom tot kussen, van lakwerk tot koloniaal, van inbouwkast tot scheepsinterieur, van kist tot kast: het bergmeubel dient ons allen.

Het kan haast niet anders of u heeft wel eens aan een kabinet of kast gewerkt. Stichting Ebenist ontvangt graag uw voorstel voor een lezing voor het aankomend symposium. Onderwerpen mogen restauratie- of vervaardigingstechnisch, maar ook kunst- of cultuurhistorisch van aard zijn. Ook deze keer bestaat de mogelijkheid een korte flitslezing van vijf minuten te geven. Tevens zijn posters welkom. Stichting Ebenist nodigt restauratoren, kunsthistorici, onderzoekers en studenten van harte uit een samenvatting van 300-500 woorden in te dienen. 


De uiterste datum van inzending voor een abstract is 15 november 2022. Mail uw abstract, vergezeld van een enkele afbeelding, naar info@ebenist.org.

Laat u niet op de kast jagen, maar komt er allen uit!

Aankomend Symposium